Naturdagbok | Höstlig upptäckarglädje och lite kulturhistoria

Naturdagbok som uppdateras med jämna mellanrum, denna gång med temat Höstlig upptäckarglädje och lite kulturhistoria. Om inte texten syns: skrolla på bilden för att se hela bildtexten.
Bilderna tagna av Kari Penttinen.

Kari Penttinen

”Biolog, särintresse fåglar, växter, och svampar. Specialiserad på fiskbiologi. Tidigare rektor för Finlands fiskeri- och miljöinstitut, numera pensionär. Besökt Madeira tio gånger tillsammans med frun Marita för vandring längs levador och verador (bergsstigar). Två vuxna söner, båda var med på ruskavandringen i Lappland i höst, tre barnbarn, alla pojkar. Flyttat från Jakobstad till Åbo för studier vid Åbo Akademi 1966 och till Pargas Tennby 1979.”

När sommaren är slut och man fått njuta av sommarens blomsterprakt riktas intresset på att skörda svamp i stället för att söka blommande växter. Senaste höst koncentrerade jag mig på att följa med hur länge man hittar blommande växter på hösten. Orsaken var att jag råkade titta i mitt herbarium och gick i tankarna tillbaka till 50-talet.

Jag började på ettan i Jakobstads samlyceum 1957. På sommaren efter första klassen skulle man samla 30 växter och efter tvåan 30 till och efter trean ännu 30. Jag tyckte om att samla växter, men jag tyckte ännu mera om att meta och spela fotboll. När skolan sedan började upptäckte jag att jag inte fått ihop 30 växter utan fick försöka hitta växter som blommade ännu i september.

Ungdomsshow | Nuorisoshow – Show 8 Ungdomsshow | Nuorisoshow – Cloud 9 Puutarhapäiväkirja